Forum/Debatt
Konst under hot

Manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare

lördag 14 februari 2015
Foajé 3 • Fri Entré

Lördag 14 februari arrangeras en manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare på Kulturhuset Stadsteatern. Medverkar gör bl.a. Alice Bah Kunhke, Björn Wiman, Heléne Lööw, Henrik Arnstad.

Hotet från högerextrema krafter riktas idag inte bara mot samhällskroppen – utan också mot författare, poeter och bild- och formkonstnärer. Ofta mot de som ger uttryck för sin åsikt i offentligheten. Hoten kommer i många former: mejl, kommentarer, telefonsamtal, hembesök, brev och hembesök. Men också vandalisering av utställningar och till och med misshandel. Alla hoten har dock samma uppsåt: att tysta. Att plantera rädsla, att skrämma till tystnad och självcensur. Att tysta röster när de behövs som mest.

Detta kan vi aldrig acceptera. Därför arrangeras en offentlig manifestation på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 14 februari för att visa stöd till de konstnärer och författare som hotas.

Medverkande:

Bland andra kulturminister Alice Bah Kunhke, Anna-Lena Lodenius, Alexandra Pascalidou, Björn Wiman, Dror Feiler, Elisabeth Ohlson Wallin, Gunnar Ardelius, Heléne Lööw, Henrik Arnstad, Ola Larsmo.
Moderator: Anders Rydell, författare och chefredaktör för tidningen Konstnären.

Preliminärt upplägg:
14:00: Kort bakgrund till initiativet.
14:10 – 15:10: Konstnärer och författare berättar om hur de utsatts för hot.
15:10 – 15:30: Kort panelsamtal. Ideologisk bakgrund till hoten. Heléne Lööw och Henrik Arnstad berättar.
15:30: Avslutning: hur fortsätter arbetet.
15:40: Mingel, kaffe

Manifestationen arrangeras av Konstnärernas Riksorganisation (KRO, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF).