×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Rymdslottet live

Arkiverat evenemang:

RYMDSLOTTET LIVE

Är vi framme snart?


onsdag 23 september 2015
Foajé 3 • Fri Entré


Hur stor är rymden? Kan vi kröka den? Är vi ensamma? Journalisten Andrev Walden, grundare av populärvetenskapliga succén Rymdslottet, har handplockat en panel av framstående fysiker och astronomer för att få svar på frågorna som håller honom vaken om nätterna. Eller åtminstone prognoser för hur långt vi har kvar till svaren.

I panelen:

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Ledande inom strängteori och kosmologi och aktuell med sin tredje populärvetenskapliga bok “Mörkret vid tidens ände” (Fri Tanke 2015). För den breda allmänheten känd från tv-program som “Vetenskapens värld” och “På spåret” samt radioprogram som “Vetandets värld”, “Filosofiska rummet” och “Sommar i P1”.

Marie Rådbo, lektor i astronomi vid Linköpings universitet, hedersdoktor vid Chalmers, ledamot i International Planetarium Society. Har varit värd för “Sommar i P1”, fått utmärkelsen “Årets folkbildare” och skrivit över 15 böcker om rymden för både stora och små. Utkommer i dagarna med boken “Stjärnhimlen” (Fri Tanke 2015).

Peter Linde, docent i astronomi vid Lunds universitet. En pionjär inom analysen av astronomiska bilder som arbetat i flera av världens största observatorier och själv varit inblandad i konstruktionen av E-ELT (European Extremely Large Telescope), världens största teleskop för synligt och infrarött ljus som nu byggs på berget Cerro Armazones i Chile. Peter Linde besitter Sveriges bredaste SETI-kunskap och hans bok “Jakten på liv i universum” (Karavan Förlag 2013) släpps inom kort på engelska (Springer 2015).

Maria Sundin, docent i teoretisk fysik, Göteborgs universitet. Bedriver forskning med datorsimuleringar av galaxer och undervisar i astronomi – både på universitetet och i radion, där hon varje vecka ger P3:s lyssnare lektioner i astrofysik och astronomi med sitt stående inslag "Rapport från Rymden” i programmet "Christer och Morgan rapporterar”.

Detta samtal är en del av Rymden på Kulturhuset Stadsteatern.