Forum/Debatt

Sergels torg: Skateboard 1978-2014

3 oktober - 12 oktober 2014
Galleri Celsing, våning 4 • Fri Entré

När skateboardkulturen landade i Sverige var det på Plattan som de första tricken gjordes. 3–12 oktober presenterar Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern Sergels torg: Skateboard 1978–2014, en bred exposé över Sergels torg som nav i den svenska skatescenen.

I Sergels torg: Skateboard 1978–2014 dokumenteras och tillgängliggörs fyra decenniers skateboardkultur i Stockholm för en bred publik. Samtidigt lyfts frågor som rör den bredare debatten om städer, offentlighet och identitet.

I Sergels Torg: Skateboard 1978–2014 ingår mängder av arkivfoton från 1970- och 80-talet, bilder som aldrig visats publikt och ger unika inblickar i en subkulturs födelse. Samtidigt uppmärksammas dagens svenska skatescen som en plattform för kreativitet och normbrytande, genom exklusivt producerade fotoserier och filmer.

I samband med Sergels Torg: Skateboard 1978–2014 arrangeras en stadsvandring i kvarteren runt Sergels torg, med guidade turer till klassiska skatespots som i sig blir dolda kulturvärden. Forum/Debatt håller också flera panelsamtal, som bland annat tar upp så kallad fientlig arkitektur – sådan som utformas för att mota bort skejtare eller andra grupper som av vissa anses oönskade i stadsbilden, exempelvis hemlösa.

Curator: Erik Hedman. Medverkande kreatörer: Märta Thisner, Erik Wåhlström, Fredrik Skogkvist, Andrew Chen, Robin Nilssen, Sarah Meurle, Anders Neuman, Jean Louis Huhta, Jocke Boberg, Stina Löfgren, Marcelo Rovira Torres, Emilia Bergmark- Jiménez , Maja Flink, Jens Andersson, Thomas Adank, Disa Braunerhielm, Kristian Bengtsson och Johan Wennerström.

Skate: Jonas Sohn, 2014
Skate: Lance Mountain, 1984