×
En del av Stockholms stad
Film
And nothing happened. Klarabiografen. Cinmeafrica 2018.

Arkiverat evenemang:

#metoo

Cinemafrica 2018


Klarabiografen


3 mars 14:00

The Words I Do Not Have Yet

Stacie Boswell är en visuell konstnär som använder traditionell och digital teknik för att skapa ritningar, animationer och installationer.Hennes kortfilm The Words I Do Not Have Yet öppnar med citatet, ”till alla kvinnor i historien som har använt sina kroppar i protest när de inte fått använda sina röster, och till alla kvinnor som uthärdar, gör motstånd och kräver att bli hörda.” Boswell inkluderar kvinnor i alla former och färger i sitt verk. Hon leder med frågan, ”Vilka är orden jag inte har än?” och undrar vidare vad för språk vi anammar och vad det gör med oss. The Words I Do Not Have Yet är ett verk som blandar körsång med animation och nedskrivna frågor och en voice over som frågar och funderar, som når slutsatser kring kvinnors tillstånd i världen. Det är också ett närmande till de kvinnor som gått före genom en typ av plagg Boswell fått ärva, en kanga. Verket är vackert utfört och utan tvekan en hyllning till kvinnor.

REGI: Phoebe Boswell
LAND: Storbritannien
ÅR: 2017
LÄNGD: 11 min
SPRÅK: Engelska


And Nothing Happened

Naima Ramos-Chapmans And Nothing Happened handlar om en våldtäkt, eller försöker närma sig en våldtäkt regissören själv säger sig varit med om. Den berör moment av att försöka ta tillbaka njutningen och egenmakt. En anmälan, fiktiv eller verklig, ska göras för att få pengar för de kostnader övergreppet medfört i förlorad inkomst. Vem som stäms framgår inte, inte om det är verkligt heller. Naima rör sig mellan att utöva övergreppet, försöka njuta av att återuppleva det i ett slag återtagande av makten, projicera det i ett utomkroppsligt maskulint jag och att vara närpå apatisk. And Nothing Happened har en distinkt ton som försätter en i bisarrt tillstånd.

REGI: Naima Ramos-Chapman
LAND: USA
ÅR: 2016
LÄNGD: 16 min
SPRÅK: Engelska


MAMA COLONEL

Överste Honorine Manyole, allmänt känd som Mama Colonel, driver den kongolesiska polisenheten Child Protection och Anti-Sexual Violence Unit för skydd av minderåriga och kampen mot sexuellt våld. Efter 15 år i staden Bukavu i öster överförs hon till Kisangani där nya utmaningar väntar. Men när överste Honorine överförs till Kisangani måste hon börja om från början. Strax efter att ha tillträtt sitt nya ämbete, landar dussintals fall med offer för sexuellt våld från 6-dagars kriget mellan Rwandiska och Ugandiskatrupper på hennes bord. Således börjar en ny utmaning för översten som är fast besluten att kämpa för erkännande och stöd av dessa försummade och utsatta kvinnor,

I ett känsligt framställt porträtt av en utomordentligt modig och tålmodig kvinna sätter regissören Dieudo Hamadi nytt ljus på kampen för att skydda kvinnor och barn från våld och de komplicerade förutsättningarna i landets krigshärjade förflutna. Genom porträttet av exceptionella Honorine Mayole, som kämpar för rättvisa, hanterar filmen frågan om våld mot kvinnor och barn i Demokratiska republiken Kongo. Med samma fingerfärdighet som i National Diploma (2014), har Dieudo Hamadi tecknat ett porträtt vars narrativa dimension och politiska styrka gestaltas med en ogarderat lågmäld intensitet. Tilltalet i hans direkta regi ger stundtals intrycket att Mama Colonel är den riktiga regissören.

REGI: Dieudo Hamadi
LAND: Kongo, Frankrike
ÅR: 2017
LÄNGD: 72 min
SPRÅK: Lingala/Swahili/franska
Text: Engelska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

3 mars 2018

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Pensionär:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda