×
En del av Stockholms stad
Film
Black boys don't cry. Klarabiografen. Cinemafrica 2018.

Arkiverat evenemang:

Masculinity: Freedom from Performance

Cinemafrica 2018


Klarabiografen


3 mars 19:00

Fatherhood

Fatherhood är en kortfilm som undersöker intimitet svarta män emellan, i synnerhet förhållandet mellan far och son som sällan skildras. Fatherhood berättar en del av det känslomässiga komplexiteten som män kan ha gentemot sina fäder- allt från barndomen till tonåren och slutligen som vuxna. Berättelsen visar just de känslomässiga problemen som kan uppstå i dessa relationer och hur de spelar roll i formandet av en ung mans psyke och hur det påverkar synen på sin egen och sin fars maskulinitet. Som en konsekvens av bristen på manliga förebilder råder det ilska och bitterhet hos många män. Fatherhood tar itu med dessa känslor genom att fokusera på vad som förenar relationen mellan far och son. Filmen utmanar de normer som råder kring maskulinitet och syftar till att förändra och ge förlåtelse för förflutna synder på ett vackert och ömt sätt.

REGI: IGGYLDN
LAND: Storbritannien
ÅR: 2016
LÄNGD: 5 min
SPRÅK: Engelska


Black Boys Dont Cry

Black Boys Don’t Cry av spoken word artisten IGGYLDN, beskrivs som ett verk som utformats för att dekonstruera idealen för svart maskulinitet och manlighet. Black Boys Don’t Cry innehåller spoken word, video och foto, och talar om utmaningar som unga svarta män står inför i dagens samhälle. Främst riktar den sig mot manliga ideal och vill tala om svaghet och sårbarhet, och om svårigheter att komma förbi ilska. Den tar sig an lögnen om att svarta män inte gråter, och talar om att vara saker man inte anses vara och även de man anses vara, om att få vara mänsklig. Till detta filmas en antal unga svarta män som rör sig med ömhet och får synas som känslosamma.

REGI: IGGYLDN
LAND: Storbritannien
ÅR: 2017
LÄNGD: 4 min
SPRÅK: Engelska


Monochrome

Monochrome, i gränslandet mellan svart och vitt väntar landskapet som erbjuder frigörelse från misstanken att svart manlig affektion endast innebär sex eller våld. Ett autentiskt varande, en frigörande avkodning ligger just där i Seye Isikalus Monochrome. I det gråa rummet där legitimitet sällan erbjuds av blicken som finner beteendet ologiskt. I en film som inte säger något men säger allt ligger fokuset på att dekonstruera stereotypen av svart manlig intimitet. I grått rum efter grått rum. kvickt och naturligt från scen till scen. svarta män parvis med närbilder på händer i ett sensuellt direkt krig mot blickens logiska väntan på explosion. Avslappnande tillstånd. Naturliga. Nästan unikt tråkiga. En pappa kyssar sin unga son på läpparna försiktigt, två män sitter nära varandra på en säng och läser utdrag ur Wole Soyinkas texter i varsin bok. En uppväckande kortfilm regisserad av nigeriansk-brittiska regisserad av nigeriansk-brittiska Seye Isikalu som inte säger någonting för att säga allt. I ett grått rum. För att den får. Du med.

REGI: Seye Isikalu
LAND: Storbritannien
ÅR: 2017
LÄNGD: 4 min
SPRÅK: Engelska 


#blackmendream

#blackmendream, är en dokumentär som djupdyker i det psyko-emotionella landskapet vid skärningspunkten mellan svarthet och maskulinitet.

Filmad i svart och vitt sitter nio män vända med ryggen mot kameran där deras ansikten aldrig visas. Många har bar överkropp eller är bara nakna. Alla symboliskt utklädda till antaganden tills vi bjuds in till deras inre landskap med hjälp av regissörens frågor.

De svarar på frågor som: När blev du en svart man? Gråter du? Hur var du uppfostrad att hantera dina känslor?

Denna experimentella dokumentär, kallad #blackmendream, är ett verk av den mångsidiga Philadelphia-baserade konst­nären Shikeith Cathey. Hans nyfikenhet drivs av de sociala, kulturella och politiska missuppfattningarna som svarta män i Amerika utsätts för, och filmen utforskar den emotionella upplevelsen och själsliga kostnaden för de som är födda utifrån de missuppfattningarna.

Inte begränsad till de män som visas på skärmen, uppmanar #blackmendream tittaren att använda filmens sociala media-hashtag för att svara på frågor som ställs genom filmen. En enade metod för att uppmuntra andra svarta män att se och uppleva sig i tillstånd av samhörighet, ömhet, omvandling och självreflektion.

REGI: Shikeith Cathey
LAND: usa
ÅR: 2014
LÄNGD: 44 min
SPRÅK: Arabic
TEXT: Engelska

 

 

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

3 mars 2018

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Pensionär:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda