×
En del av Stockholms stad
Film
The secret of happiness. Klarabiografen. Cinemafrica 2018.

Arkiverat evenemang:

Black Feminist Roundtable: Sexuality, Power, Body and Agency

Cinemafrica 2018


Klarabiografen


3 mars 16:30

ASS4SALE

Artisten, videoskaparen, twerkern och forskaren Tabita Rezaire välkomnar dig till videodokumentären Ass4Sale.I form av en digital videobutik, sprider Rezaire alternativa perspektiv om hur twerking bör och kan läsas in. Nyfiket dekonstrueras perspektiv från väst på svart kultur som enbart något våldsamt, respektlöst och översexualiserat. Vissa feministers synpunkter på twerking som något nedvärderande för kvinnan konfronteras. Med exploatering och kulturell appropriering som utgångspunkter och funktionen av en offlineplattform för ett urval av videos på Rezaires Youtube ’Twerk Channel’ LOOK @ HER BUTT, undersöker Rezaires föreställningar om twerkens innebörd. Från traditionella afrikanska fertilitetsritualer till hiphop och mainstream pop, erbjuder twerkingen, på gott och ont, en komplex lekplats.

Men hur påverkas läsningen av twerking rent globalt? Och vad är de kulturella, sociala och politiska mekanismerna och konsekvenserna av approprieringarna? Med Ass4Sale är ambitionen att återerövra kunskapskällan till twerking.

REGI: Tabita Rezaire
LAND: Guyana/Sydafrika
ÅR: 2015
LÄNGD: 20 min
SPRÅK: Engelska


The Secret of Happiness

Regissören Mutiganda wa Nkunda leder oss in i en rwandisk by där en mor upplyser sin dotter Eva, som nått puberteten, vad hemligheten till lycka är för såna som dem. Förbryllad över kvinnors val som inte går i linje med hennes, insisterar modern att det enda valet Eva har är att göra en man lycklig på alla plan. Annars väntar enligt traditionen ett helvete för alla parter. Lektionen rundas av med ett varmt skratt åt eländet mellan mor och dotter. Flera år senare, nu som tonåring, sitter Eva i mörkret både fysiskt och mentalt misshandlad.

Hon återvänder till sin mor för att läka och uppmuntras att inte glömma hemligheten till lycka. Rädd och ensam inför traditionens tolkning av lycka vänder hon sig till sina sår för svar om sitt värde som människa.

REGI: Mutiganda wa Nkunda
LAND: Rwanda
ÅR: 2015
LÄNGD: 15 min
SPRÅK: Kinyarwanda
Text: Engelska


Sacred Water

Det var en dag när kungen var iväg i krig som drottningenbad en av sina vakter att ha sex med henne. Vakten vägrade först och menade att det inte vore rätt. Då hotade drottningen honom till livet och han gick motvilligt med. Men vakten var så nervös över vad som skulle kunna hän­da med honom att hans kropp skakade. Och istället för att tränga in i drottningen så skakade hans penis upp och ner längs med hennes blygdläppar och klitoris – en teknik som senare skulle bli känd som kunyaza. Plötsligt började en ström av vatten spruta ut ur drottningen.

Sacred Water är en total feel good-film, skriven och regisserad av belgiske Olivier Jourdain. Det är mycket humor om ett ämne som har en självklar plats i kulturen i Rwanda, och det är Kunyaza. Kunyaza är en teknik för att framkalla kunyara, vad som på svenska kallas för kvinnlig ejakulation. Praktiken är högst levande i Rwanda, men även i flertalet grannländer under andra namn. Filmen tar i ämnet på ett vackert upplyftande sätt både genom sin ton och genom personerna som deltar. Det är en vandringsfärd genom ett kulturellt fenomen som i lekfulla självklarhet inspirerar till glädje. Filmen har en stund­tals poetisk ton, men är mestadels grundad i lättsamma intervjuer och scener där kunyaza diskuteras och förklaras utav både läkare och självutnämnda experter på radion på okonventionella och riktigt roliga sätt. Sacred Water kan få vem som helst att skratta och må bra.

REGI: Olivier Jourdain
LAND: Belgien
ÅR: 2016
LÄNGD: 56 min
SPRÅK: Rwanda, Kinyarwanda
Text: Engelska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

3 mars 2018

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Pensionär:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda