×
En del av Stockholms stad
Film
A day for women. Klarabiografen. Cinemafrica 2018,

Arkiverat evenemang:

A day for women + Q&A

Cinemafrica 2018


Klarabiografen


4 mars 14:00

A Day For Women är Kamla Abou Zekris sjätte film, och en riktigt bra sådan. Det är en dramakomedi gjord av självsäker regissör av rang. I Kairo har en nyöppnad sim­bassäng fått igång snacket på stan då badvakten gjort klart att söndagar kommer vara reserverade för kvinnor. Detta glädjer Azza, som förödmjukande kallas för ”idioten” av de andra i kvarteret. Azza går ut och köper en färgstark baddräkt och sprider högljutt glädjebudet om poolen. Två som hakar på är Shamiya, en till ytan otroligt självsäkerkvinna som döljer en inre sårbarhet, och Lula, som sörjer sin man och deras barn som bägge förolyckats i en färjeolycka.

Filmen följer dessa tre. Vad som till en början ser väldigt förutsägbart ut i en krock mellan framåtsträvandekvinnor och konservativa manliga värderingar i det moderna Egyptenen, öppnar upp i komplexa och härliga karaktärer som överraskar och engagerar. Den självsäkra Shamiya får exempelvis panik när hennes gamle älskare, som inte glömt bort henne, återvänder till stan och hon skäms i insikten om vilken riktning hennes liv tagit sedan dess (Elham Shahin, som gestaltar Shamiya, gör också kanske den starkaste skådespelarinsatsen). För den engagerande storyn står Hanaa Attia, som skrivit manus.

A Day For Women är utöver att vara ett intressant skådespel, även en visuellt vacker film att beskåda. Vackert ljus, nästan genomgående bra klipp och vinklar, vackra miljöer och färger. Till detta hör också att rytmen i filmen är genomgående välavvägd. Ljudspåret av Tamer Karawan är likaså en framgång. Missa inte Q&A med regissören Kamla Abou Zekri efter båda filmtillfällena.

REGI: Kamla Abou Zekri
LAND: Egypten
ÅR: 2016
LÄNGD: 110 min
SPRÅK: Arabiska
TEXT: Engelska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

4 mars 2018

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Pensionär:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda