×
En del av Stockholms stad
Film
Cinemafrica 2017. Aktivistsöndag, Institutional Violence. Whose country? Klarabiografen

Arkiverat evenemang:

Aktivistsöndag: Institutional Violence

CinemAfrica 2017


Klarabiografen


Whose Country?

Visas 26 februari kl. 11.30

Diskussion efter filmerna: Police Violence and Civil Rights

En del av Aktivistsöndag

En oddysé i Egyptens nutidshistoria.

Under Hosni Mubarak var Egypten en polisstat i dess mest fundamentala mening – polisen, och individuella poliser, höll landet i ett skräckvälde. Men i kölvattnet av Tahrirtorget förändrades allt. Den unga filmaren Mohamed Siam, lika utsatt för polisens förtryck som alla andra, bestämmer sig för att försöka få kontakt med de som varit förföljarna. Till slut kommer han en grupp poliser otroligt nära, nära som människor, och de blir en lins som Momamed Siam ser världen förändras genom. Från deras ögon möter vi hela det egyptiska samhällets förändring efter revolutionen – friheten, möjligheterna, kaoset och besvikelsen när revolten förbyts i gamla invanda mönster, och polisen återigen patrullerar högst upp i samhällsordningen.

Whose Country? Ställer svåra moraliska frågor, och visar ett land där sättet att tänka förskjuts i takt med samhällets maktbalans förändras. Från början släppt helt anonymt, på grund av rädsla för repressalier, är det en film som berättar farliga sanningar, men som – lika utmanande – också visar människor som de komplexa varelser de är.

Egypten/USA, 2016
57 mins
Arabiska/Engelska
Regi: Mohamed Siam

 

A Ferguson Story

Protesterna skakade världen efter att Michael Brown sköts av polisen i Ferguson, Missouri. Konstnären Lonnie Edwards dyker in i vad som hände med en väv av amatörvideoklipp, inspelade tal, fotografier och all världens kulturella och historiska kopplingar.

USA, 2015
33 mins
Engelska
Regi: Lonnie Edwards

 

179: Next Stop, Segregation

Panelsamtal efter filmen: Police Violence and Civil Rights

En del av Aktivistsöndag

Varje dag åker filmaren Fadumo Hussein buss 179 från Tensta till Kista, och märker hur ofta den utsätts för stenhårda kontroller och obehagliga vakter. När hon med kamerans hjälp börjar ifrågasätta varför är vaktsamhällets svar brutalt.

Sverige, 2016
15 mins
Svenska med Eng. text
Regi: Fadumo Husseini

Mer info: https://cinemafrica.se

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

26 februari 2017

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Pensionär:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda