En del av Stockholms stad

SIS17: Utländska gäster

Som vanligt gästar ett stort antal internationella seriecelebriteter årets festival. Framför allt kommer vi att fira vårt grannland Finlands hundraårsjubileum med en gästdelegation. Bland övriga internationella gäster märks Erika Moen (Oh Joy! Sex Toy) från USA och Ben Stenbeck (Witchfinder, Baltimore) från Nya Zeeland. Årets hedersgäst är den amerikanska serieskaparen Derf Backderf (Sopigt, My Friend Dahmer).

Inom kort kommer vi sannolikt även att kunna offentliggöra gäster från Kanada, Italien, Frankrike och Brasilien.

DERF BACKDERF (USA) [HEDERSGÄST]


Illustration: Derf Backderf

Serieskaparen John Backderf (född 1959) har tecknat politisk skämtteckningar i nyhetspress och syndikerade dagspresserier som The City, men är idag främst känd för sina serieromaner. Stor uppmärksamhet fick han för den självbiografiska My Friend Dahmer, som handlar om Backderfs egna ungdom och hans vänskap med den sedermera ökända seriemördaren Jeffrey Dahmer. Serien publicerades i flera kortare versioner innan den slutgiltiga serieromanen gavs ut av Abrams Comics Arts 2012 och blev flerfaldigt prisbelönt.
Just nu färdigställs en långfilm baserad på serien, regisserad av Marc Meyers och med amerikansk premiär under 2017. Uppföljaren Trashed (Abrams 2015), är en fiktiv berättelse löst baserat på Backderfs tidigare erfarenheter som 19 år gammal sophämtare. Trashed ges under våren ut på svenska av Kartago under titeln Sopigt, vilket blir Backderfs svenska debut.

GIANNINA BRASCHI (PUERTO RICO)

Författaren, poeten och dramatikern Giannina Braschi är född i Puerto Rico 1953 och verksam med sitt skrivande sedan 1980-talet. Hon är närmast okänd i seriesammanhang, men har nått internationell kultstatus på den litterära scenen, med poetiska verk som La comeda profana samt romaner som Yo-Yo Boing! Braschi gästar årets seriefestival med anledning av sitt samarbete med den svenska serietecknaren Joakim Lindengren, i vilket de i serieform tolkar Braschis roman United States of Banana. United States of Banana släpps på svenska av Cobolt Förlag under våren.
Ett scensamtal mellan Braschi och Lindengren äger rum under festivalhelgen. Presenteras i samarbete med Cobolt Förlag.

Gipi (ITALIEN)


Illustration: Gipi

Gianni Pacinotti, mer känd under pseudonymen Gipi, är en italiensk serieskapare, illustratör och filmskapare. Han står bakom seriealbumen Notes for a War Story, Garage Band och The Innocents. Han föddes i Pisa 1963 och började sin karriär som illustratör i reklam- och publiceringsbranchen. Han är även grundare till filmstudion Santa Maria Video och genom denna filmstudio skapar han såväl spelfilm som animerad film. Hans regidebut är spelfilmen The Last Man on Earth (2011). Gipi har blivit flerfaldigt prisad för sina serier och hans verk har publicerats på såväl italienska, engelska, franska och tyska. Bland annat har han mottagit Prix René Goscinny, Max-un-Moritz-Preis och Fauve d’Or i Angoulême. Under våren har han äntligen utkommit i svensk översättning på Nubeculis förlag med serieboken enhistoria.
Läs mer: giannigipi.blogspot.se

ERIKA MOEN (USA)


Illustration: Erika Moen

Erika Moen är en frilansande serietecknare, bosatt i Portland, Oregon. Hon har varit verksam som serietecknare de senaste tio åren och har en examen i Illustrated Storytelling från Pitzer College. Hon identifierar sig som queer och många av hennes publicerade verk kretsar kring detta. Mest känd är hon troligen för sin webbserie Oh Joy! Sex Toy, vilken hon publicerat sedan 2013. Denna webbserie som uppdateras varje tisdag i syfte att utbilda och upplysa om sexrelaterade ting såsom olika former av sexualitet, sexleksaker, sexindustrin, kroppsaktivism och så vidare. Recensioner av sexleksaker är en betydande del av detta, därav namnet. Erika Moen har hyllats för denna väldigt sexpositiva serie, vilken samlas i tryckta volymer varje år med stöd av Kickstarter-projekt. Utöver arbetet med Oh Joy! Sex Toy har Erika Moen medverkat i ett flertal antologier och även samarbetat tillsammans med Jeff Parker i det av Dark Horse Comics utgivna seriealbumet Bucko. Hon var också involverad i arbetet med den animerade filmatiseringen av Neil Gaimans Coraline.

Tommi Musturi (FINLAND)


Illustration: Tommi Musturi

Tommi Musturi är serieskapare, redaktör, grafisk designer och förläggare. Han har skapat serier, böcker och släppt skivor i över 20 år med en rik samling publicerade verk och genomförda utställningar bakom sig. Musturi är uppväxt på en miltärbas i Ruovesi, Finland och sedermera i Juupajoki. Han bor och verkar numera i Tampere, Finland. Tommi Musturi är en av de grundande medlemmarna till seriekonstkollektivet Kutikuti med huvudsäte i Helsingfors. Han har både skapat serieböcker och släppt skivor genom de egna förlagen Boing Being och Huuda Huuda. Musturi har blivit flerfaldigt prisad för såväl sitt serieskapande och antologin Glömp. Just nu är Musturi aktuell med serieboken Helt enkelt Samuel, utgiven på Lystring förlag.
Läs mer: boingbeing.wordpress.com

BENJAMIN RENNER (Frankrike)


Illustration: Benjamin Renner

Franska tecknaren och animatören Benjamin Renner (född 1983) slog igenom 2012 med den tecknade långfilmen Victor och Josefin (Ernest et Célestine i original), baserad på den belgiska författarinnan Gabrielle Vincents barnböcker om en osannolik vänskap mellan en mus och en jättelik björn. Filmen tilldelades en César för bästa animerade film 2014, och blev även Oscarsnominerad.
Renners  genombrott som serieskapare, barnserien Le grand méchant renard (2015) fick priset för årets bästa barn- och ungdomsbok vid seriefestivalen i Angoulême 2016. På svenska heter boken Stora stygga räven och gavs ut av Wibom Books i fjol – en dynamiskt tecknad crazyfabel och en skrattfest för alla åldrar. Benjamin Renner presenteras i samarbete med Franska institutet och gästar både Unga Seriefestivalen och vuxendelen av SIS17. Den animerade filmen Victor och Josefin (barntillåten) visas gratis i Klarabiografen under lördagen. 
Läs mer: wibombooks.se/benjamin-renner

Anna Sailamaa (FINLAND)

Anna Sailamaa kommer ursprungligen från Tornio i norra Finland. Hon är utbildad på University of Art and Design i Helsingfors och började göra serier under studietiden. Hon har både gett ut självpublicerade serier samt medverkat i ett gäng antologier och gett ut tre serieböcker: Paimen (2011), Ollaan nätisti (2008) och Mehiläispesä (The Beehive, 2015). Den förstnämnda blev rikligt prisad: en berättelse om livet i norra Finland, där de yngre generationerna väljer att flytta söderut för att finna arbete. Det är en berättelse om avfolkningen av glesbygden och vad som händer med dem som väljer att stanna kvar på platsen.
2007 vann Sailamaa första pris för en av sina kortare serier, i The Arctic Comics festival i Kemi, Finland. Två år senare vann hon första pris för en annan kortare serie i The International Comic Short story Competition Fumetto i Luzern, Schweiz. Sailamaa är också en del av seriekonstkollektivet Kutikuti. Hon är även en av redaktörerna för Kuti magazine. Läs mer: annasailamaa.com

BEN STENBECK (NYA ZEELAND)


Illustration: Ben Stenbeck

Ben Stenbeck är en serieskapare och illustratör från Auckland, Nya Zeeland. Bland uppdragsgivarna märks Weta Workshop, Valve Software och Boxrocket Animation. Hans serier har publicerats av Marvel och Dark Horse Comics. På sistnämnda förlag har han tecknat mestadels skräckserier och då många efter manus av Mike Mignola. Stenbecks känsla för såväl monsterdesign som action och ansikten har lyft serier som Witchfinder, Baltimore och Frankenstein Underground till oanade höjder.
 

Fler presentationer kommer.