En del av Stockholms stad

SIS17: Utländska gäster

Som vanligt gästar ett stort antal internationella seriecelebriteter årets festival. Framför allt kommer vi att fira vårt grannland Finlands hundraårsjubileum med en gästdelegation. Bland övriga internationella gäster märks Erika Moen (Oh Joy! Sex Toy) från USA och Ben Stenbeck (Witchfinder, Baltimore) från Nya Zeeland. Årets hedersgäst är den amerikanska serieskaparen Derf Backderf (Sopigt, My Friend Dahmer).

Inom kort kommer vi sannolikt även att kunna offentliggöra gäster från Kanada, Italien, Frankrike och Brasilien.

DERF BACKDERF (USA) [HEDERSGÄST]


Illustration: Derf Backderf

Serieskaparen John Backderf (född 1959) har tecknat politisk skämtteckningar i nyhetspress och syndikerade dagspresserier som The City, men är idag främst känd för sina serieromaner. Stor uppmärksamhet fick han för den självbiografiska My Friend Dahmer, som handlar om Backderfs egna ungdom och hans vänskap med den sedermera ökända seriemördaren Jeffrey Dahmer. Serien publicerades i flera kortare versioner innan den slutgiltiga serieromanen gavs ut av Abrams Comics Arts 2012 och blev flerfaldigt prisbelönt. Just nu färdigställs en långfilm baserad på serien, regisserad av Marc Meyers och med amerikansk premiär under 2017. Uppföljaren Trashed (Abrams 2015), är en fiktiv berättelse löst baserat på Backderfs tidigare erfarenheter som 19 år gammal sophämtare. Trashed ges under våren ut på svenska av Kartago under titeln Sopigt, vilket blir Backderfs svenska debut.

ERIKA MOEN (USA)


Illustration: Erika Moen

Erika Moen är en frilansande serietecknare, bosatt i Portland, Oregon. Hon har varit verksam som serietecknare de senaste tio åren och har en examen i Illustrated Storytelling från Pitzer College. Hon identifierar sig som queer och många av hennes publicerade verk kretsar kring detta. Mest känd är hon troligen för sin webbserie Oh Joy! Sex Toy, vilken hon publicerat sedan 2013. Denna webbserie som uppdateras varje tisdag i syfte att utbilda och upplysa om sexrelaterade ting såsom olika former av sexualitet, sexleksaker, sexindustrin, kroppsaktivism och så vidare. Recensioner av sexleksaker är en betydande del av detta, därav namnet. Erika Moen har hyllats för denna väldigt sexpositiva serie, vilken samlas i tryckta volymer varje år med stöd av Kickstarter-projekt. Utöver arbetet med Oh Joy! Sex Toy har Erika Moen medverkat i ett flertal antologier och även samarbetat tillsammans med Jeff Parker i det av Dark Horse Comics utgivna seriealbumet Bucko. Hon var också involverad i arbetet med den animerade filmatiseringen av Neil Gaimans Coraline.

BEN STENBECK (NYA ZEELAND)


Illustration: Ben Stenbeck

Ben Stenbeck är en serieskapare och illustratör från Auckland, Nya Zeeland. Bland uppdragsgivarna märks Weta Workshop, Valve Software och Boxrocket Animation. Hans serier har publicerats av Marvel och Dark Horse Comics. På sistnämnda förlag har han tecknat mestadels skräckserier och då många efter manus av Mike Mignola. Stenbecks känsla för såväl monsterdesign som action och ansikten har lyft serier som Witchfinder, Baltimore och Frankenstein Underground till oanade höjder.
 

Fler presentationer kommer.