En del av Stockholms stad

SIS17: Svenska gäster

Svensk seriekonst har som alltid sin självklara plats på festivalen – större delen av branschen medverkar, svenska serieskapare medverkar i programmet och signerar aktuella böcker under helgen. Vårens svenska utgivning bjuder på mängder av spännande serier.

Den som är intresserad av den svenska seriescenen bör inte missa årets nomineringar till Urhundenpriset som tillkännages under lördagen.

SARA BERGMARK ELFGREN & KARL JOHNSSON


Illustration: Karl Johnsson

Sara Bergmark Elfgren är främst känd som medförfattare till Engelsforstrilogin (med Mats Strandberg) och thrillerpodden De dödas röster från Sveriges Radio. I serievärlden har hon bland annat skrivit manus till samlingen berättelser från Engelsfors, samt fantasyserien Vei som tidigare gått i tidningen Utopi, men som nu debuterar i ny, omtecknad bokversion på Kartago Förlag. Vei är en episk fantasyberättelse med rötter i fornnordisk mytologi där såväl könsroller som genreförväntningar skakas om. Ränksmideri, bataljer, kärlek, natur och arkitektur träder fram i andlöst vackra, detaljerade och dynamiska bilder det är svårt att se sig mätt på, tecknade av Karl Johnsson. Den sistnämnde debuterade med Mara från Ulthar på Kolik Förlag 2010. Han har även skrivit och tecknat kortare Fantomen-äventyr i tidningen med samma namn. Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson kommer tillsammans att prata om Vei på stora festivalscenen i Studion.

ELLEN EKMAN


Foto: Julia Lindemalm 

Ellen Ekman är serietecknare och illustratör, utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986, uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. 2011 övergav hon sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på kort tid etablerat sig och sin strippserie Lilla Berlin som sedan 2013 publiceras dagligen i tidningen Metro. Redan samma år fick den Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och ett eget öl på Stigbergets bryggeri. Under våren är Ellen även aktuell med serieboken Homeparty med Gudrun på Leopard Förlag.

JOAKIM LINDENGREN


Illustration: Joakim Lindengren

Joakim Lindengren har en rik produktion bakom sig, ett flertal seriealbum utgivna på förlag som Epix, Galago och Optimal. Hans "bizarra" bajs- och könshumor blev något av ett signum för honom på 80- och 90-talen. Därefter gav han tillsammans med kollegan David Nessle ut serietidningen Kapten Stofil vars paradnummer var den bakåtsträvande superhjälten med samma namn.
Nu har Lindengren lämnat både bajshumor och stofilism bakom sig för att presentera något helt annorlunda – en serieversion av författaren, poeten och dramatikern Giannina Braschis märkliga roman United States of Banana, vilken nu ges ut på svenska av Cobolt Förlag. Både Lindengren och Braschi gästar årets seriefestival och deltar i ett gemensamt scensamtal under helgen.
Presenteras i samarbete med Cobolt Förlag.

ELIN LUCASSI


Illustration: Elin Lucassi

Elin Lucassi är serietecknare och illustratör, vars satiriska, feministiska och vansinnigt roliga skämtteckningar och serier bland annat har publicerats i LitteraturMagazinet, Vision, Biblioteksbladet och ETC. Bokdebuten skedde i januari 2015 med Jag är den som är den på Kartago Förlag. Hon har även medverkat i antologier såsom Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago, 2014), Serienördens kokbok (Natt Förlag, 2014) och Det händer nu (F!, 2014). Lucassi är utbildad gymnasielärare i svenska och religion, vilket är passande då hennes nya bok Synd (Kartago) avhandlar de sju dödssynderna i modern tappning.

JOAKIM PIRINEN


Foto: Makan E-Rahmati

Joakim Pirinen är inte bara konstnären bakom årets festivalaffisch – han är även en av de mest namnkunniga serieskaparna, illustratörerna, konstnärerna och författarna i Sverige. Som serieprofil var han med och drog igång den svenska vuxenserievågen, dels som medgrundare av tidskriften Galago (1979/80), dels med albumdebuten Välkommen till sandlådan (1983), men kanske framför allt som skapare av albumet Socker-Conny (1985).  Sedan dess har böckerna utkommit i en strid ström och kvalitetsnivån bara stigit hela tiden. I höstas var han aktuell med inte mindre än två böcker – Att misslyckas som människa (Kartago förlag) och Född ur ett svart ägg (Bonniers). På SIS17 kommer han att prata om både avslutade och framtida projekt.

Linda Spåman 

Linda Spåman är i grunden illustratör och utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon säger själv att hon haft planer på att bli textilkonstnär men har halkat in på många andra områden i sin strävan att nå dit. Hon är författare, spådam och konstnär. På senare år har hon skapat serieromaner, däribland Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonnier, 2011), Brf Ensamheten (Kolik, 2013) och Äkta Spåman (Kolik, 2014). Hon bor och verkar i Göteborg och är aktuell med sin senaste bok Den första kvinnan, utgiven på Kolik förlag. Läs mer: lindaspaman.com

Louise Winblad

Louise Winblad kom ut med sin debutseriebok Hej Hej vardag 2016 (Kolik). I denna beskrivs alla de underbara, dråpliga och mindre charmerande sidorna med att vara ny förälder. Tecknandet startade som en slags terapi för Winblad, i denna nya tillvaro. Det direkta, ärliga tecknandet samlades i debutserieromanen och hyllades av många.
Till vardags arbetar Winblad som webbadministratör på tidningen Barn i stan samt verksam bloggare på en av tidskriften Amelias profilbloggar. Hon bor och verkar i Stockholm.
Läs mer: hejhejvardag.wordpress.com


Fler presentationer kommer.