×
En del av Stockholms stad

Gäster

Som alltid presenterar Stockholms Internationella Seriefestival en grönskande flora av det bästa som den internationella seriekonsten har att erbjuda. Hedersgästen och världsstjärrnan Jillian Tamaki gästar oss från Kanada, och vi har även gäster på gång från USA, Polen, Tjeckien, och givetvis Sverige.

Tack vare vårt utbyte med festivalen Còmic Nostrum har vi en delegation av gäster från Mallorca, inklusive Bartolomé Seguí, Flavia Gargiulo och Margalida Vinyes och representanter från det feministiska nätverket El Terror de les Nenes. Utställningar med serieskapare från Mallorca kommer att äga rum både på Konstfack och på Stockholms Stadsbibliotek.

Vår återkommande gäst Reinhard Kleist [GER] bjuder på en förarrangemang till festivalen tisdagen den 2 april – en liveteckningskonsert med Nick Cave-tema Under Fontänen på Sergels torg.

JILLIAN TAMAKI [CAN] (hedersgäst)Hedersgästen och världsstjärrnan Jillian Tamaki har vi försökt få hit flera gånger och vi är enormt glada över att hon nu har tackat ja. Tamaki är mångfaldigt prisbelönt och hyllad, dels för sina illustrationer i tidningar som New York Times och New Yorker, men ännu mer för sina serieromaner för alla åldrar, såsom Skim (tillsammans med kusinen Mariko Tamaki, 2008), This One Summer (med Mariko Tamaki, 2014), Supermutant Magic Academy (samling av webbserie, 2015) samt Boundless (2017). Två av Tamakis böcker har översatts till svenska: Den sommaren (på svenska från Placebo Press 2015) samt Skim (aktuell på svenska från Epix nu under våren 2019).
Tamakis serier är ofta identitetsutforskande – etnicitetsfrågor (hon benämner sig själv som "mixed-race") och feminism är två ämnen som hon gärna berör, ofta invävt i berättelser som på ytan handlar om helt andra saker.
Jillian Tamaki kommer att medverka med ett scenframträdande och signering. Böcker kommer att finnas till försäljning.

SARA BERGMARK ELFGREN & KARL JOHNSSON [SWE]Sara Bergmark Elfgren är en av Sveriges mest älskade författare av ungdoms- och fantasyböcker. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg och som blev första delen i den mäkta populära Engelsforstrilogin. Bland senare alster kan nämnas bilderböckerna Just nu har vi varandra (2015), Nu leker vi (2016) och Jag är inte sjuk! (2019, alla illustrerade av Maria Fröhlich), samt spänningsromanen Norra Latin (2017). I serievärlden har hon bland annat skrivit manus till samlingen Berättelser från Engelsfors (2013) och fantasyserien Vei vars andra del ges ut av Kartago Förlag lagom till årets seriefestival. Vei är en episk fantasyberättelse med rötter i fornnordisk mytologi där såväl könsroller som genreförväntningar skakas om. Ränksmideri, bataljer, kärlek, natur och arkitektur träder fram i andlöst vackra, detaljerade och dynamiska bilder det är svårt att se sig mätt på, signerade Karl Johnsson. Den sistnämnde debuterade med Mara från Ulthar på Kolik Förlag 2010. Han har även skrivit och tecknat kortare Fantomen-äventyr i tidningen med samma namn.
Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson kommer att framträda i festivalens scenprogram på söndagen klockan 13.

ELLEN EKMAN [SWE]Ellen Ekman är serietecknare och illustratör, utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986, uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. 2011 kände Ellen att hon behövde en paus. Hon övergav sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på mycket kort tid etablerat sig och sin strippserie Lilla Berlin som publicerats i flera nordiska dagstidningar. Redan samma år fick den Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och ett eget öl på Stigbergets bryggeri. Även Ellens feministiska hjälteserie Doris & Bettan har publicerats i Norge och hennes Homeparty med Gudrun om Gudrun Schymans feministiska homepartyn publicerades av Leopard Förlag 2017. Lilla Berlin har publicerats av flera olika förlag under åren, och i år har serien flyttat till Galago förlag, som ger ut den sjätte delen, Bättre brinna upp än fejda ut, i april.